Elhangolódhat-e az okarína?

Kérdezz bátran, és valaki felelni fog. Ha más nem, majd én. (Agócs)
Szittyka
HozzászólásokCOLON 1
CsatlakozottCOLON 2013.05.19. 11:32

Elhangolódhat-e az okarína?

HozzászólásSzerző: Szittyka » 2013.05.19. 11:38

Ha az okarínát használom, egy idő után úgy tűnik mintha elhangolódott volna. Ha ráhagyom és később újra kipróbálom akkor ugyanúgy szól szépen mint azelőtt. Lehetséges, hogy a hosszú használat során elhangolódik?

Avatar
agocska
Adminisztrátor
HozzászólásokCOLON 26
CsatlakozottCOLON 2012.05.23. 22:22
Tartózkodási helyCOLON Budapest
CONTACTCOLON

Re: Elhangolódhat-e az okarína?

HozzászólásSzerző: agocska » 2013.05.19. 11:48

Szittyka írtaColonHa az okarínát használom, egy idő után úgy tűnik mintha elhangolódott volna. Ha ráhagyom és később újra kipróbálom akkor ugyanúgy szól szépen mint azelőtt. Lehetséges, hogy a hosszú használat során elhangolódik?


Hali!
Ha nem írtad volna, hogy ha leteszed pihenni, utána megint jó lesz, elsőre azt mondtam volna, hogy nézd meg nincs-e szennyeződés lerakódba a befúvő járatban. Az ugyanis okozhat furcsa, nem tiszta hangokat. De így más lesz a megoldás:
Hagyományos értelemben véve nem hangolódhat el az okarína, mivel ugye ez nem egy hangolható hangszer, mint egy gitár pl, viszont, mint a legtöbb hangszer ez is kicsit érzékeny a hőmérsékletre. És ez főleg a nem műanyagokra vonatkozik. Hidegben kicsit mélyebb lehet a hangjuk, míg melegben akár fél hanggal is lehet magasabb extrém esetben. Ezért pl. télen én ha megyek valahová játszani, játék előtt odateszem 5 percre a radiátorra, vagy ha van rá lehetőség, befújom. (Van, aki hajszárítót használ :D) Ha egy 5 percet játszol a hangszerrel, ennyi idő alatt bemelegszik annyira a befújt meleg levegőtől, hogy felvegye a "működési hőmérsékletét". Onnantól már elvileg nem fog tovább emelkedni. (Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a hőmérsékleten kívül a tüdőből kifújt párának is köze lehet a hangmagasság változáshoz, amit az agyag fel tud ugye venni, de ez csak egy saját gyanú.)
Ez a tulajdonság akiknél még nem elég kifinomult a hallás, eleinte zavaró lehet, mert megszoktak egy erősséget, amivel egy-egy hangot meg kell szólaltatni, de kiugró hőmérséklet esetén ez ugye borul. Ezzel bizony együtt kell élni :)

Avatar
pityu
HozzászólásokCOLON 1
CsatlakozottCOLON 2012.11.26. 13:48

Re: Elhangolódhat-e az okarína?

HozzászólásSzerző: pityu » 2013.05.19. 12:43

Nekem is ugyanez volt a gondom, és sokat is értetlenkedtem, hogy egyszer ilyen, egyszer olyan. :D

Avatar
agocska
Adminisztrátor
HozzászólásokCOLON 26
CsatlakozottCOLON 2012.05.23. 22:22
Tartózkodási helyCOLON Budapest
CONTACTCOLON

Re: Elhangolódhat-e az okarína?

HozzászólásSzerző: agocska » 2013.05.19. 13:36

pityu írtaColonNekem is ugyanez volt a gondom, és sokat is értetlenkedtem, hogy egyszer ilyen, egyszer olyan. :D

Na, akkor remélem ez a magyarázat neked is segített :)


Vissza:

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: 1 valamint 0 vendég